Region Västerbotten
Hur ställer ni er till egenmonitorering, är det något ni skulle prioritera för att minska vårdköerna?
KRISTDEMOKRATERNA svarar:
Ja. Primärvården bör utvecklas till det som brukar betecknas som närsjukvård där strävan är att all vårdkompetens samlas kring den enskilde patienten. Kristdemokraterna ser väldigt positivt på utvecklingen av egenmonitorering. Vi vill att vårdmötet ska kunna ske per telefon, eller i form av ett digitalt eller fysiskt besök beroende på patientens behov. Digitala möten ska vara ett komplement och inte utesluta personlig kontakt vid vårdbesök. Det inkluderar att utöka möjligheterna för egenmonitorering när det är möjligt, för att kunna korta vårdköerna.
CENTERPARTIET svarar:
Centerpartiet ser positivt på möjligheten till egenmonitorering och vill att det ska ingå som en del i digitaliseringsprocessen. Det är otroligt viktigt att vi tar tillvara de digitala möjligheterna som finns och detta är en av de viktigaste delarna i effektiviseringen av vården i Västerbotten. För oss som har långa avstånd och svårt att rekrytera personal så är detta en av lösningarna som vi absolut måste driva på.
SOCIALDEMOKRATERNA svarar:
Vi ser positivt på egenmonitorering, den stärker patienternas kontroll över sin egen hälsan och ger bättre förutsättningar för individanpassad behandling.
Hälso- och sjukvården har utmaningar med kompetensförsörjningen och kommer fortsatt att ha det framöver. Därför är det viktigt att vi utvecklar vården och använder oss av nya arbetssätt och ny teknik. Egenmonitorering är något vi behöver satsa mer på för att klara framtidens utmaningar och för att utveckla vården.
Vad är den viktigaste åtgärden för att minska vårdköerna inom primärvården i er region?
KRISTDEMOKRATERNA svarar:
I Sverige är vården sjukhustung. En förhållandevis låg andel av vårdens resurser finns inom primärvården. Det innebär längre avstånd och längre väntetider för patienten och högre kostnader för samhället. Under de närmaste åren behöver en plan tas fram för hur primärvården ska byggas upp för att successivt kunna ta ansvar för en allt större andel av hälso- och sjukvården. Vi anser att det bör omprioriteras resurser till förmån för primärvården då vården i primärvården är både mer kostnadseffektiv och frigör resurser till slutenvården. Genom en väl utvecklad primärvård kortas köerna och belastningen på slutenvården samt länets hälsocentraler kan ge en adekvat vård snabbt och effektivt.
På många håll behövs en större tillgänglighet som är anpassad till dagens behov. Det behövs också en bättre kontinuitet. Om patienten hela tiden får träffa olika personer inom sjukvården bidrar det varken till trygghet, kostnadseffektivitet eller goda vårdresultat. Det ska finnas minst en hälsocentral i varje kommun. Likvärdiga villkor ska gälla för regionsdrivna och privat drivna hälsocentraler. Hälsocentraler med utökade öppettider och även kvällsöppet ska finnas för att avlasta akutmottagningarna samt för att patienterna ska få vård nära och av rätt kompetens.
CENTERPARTIET svarar:
Region Västerbotten måste bli mycket mer resurseffektiv, det handlar dels om ekonomin men faktiskt mest om personalen. Omställningen som ska göras, till en nära vård där patienten står i centrum, behöver drivas på ytterligare. Digitaliseringen behöver komma igång för att frigöra tid för personalen. Arbetsmiljön för vårdpersonalen i Region Västerbotten måste förändras dramatiskt, från den hierarkiska styrningen som idag bakbinder utveckling och framåttänkande till en faktisk tillitsbaserad styrning där personal och chefer tillsammans kan planera och effektivisera sina resurser på bästa sätt.
SOCIALDEMOKRATERNA svarar:
Vi tror att vi måste arbeta på flera sätt för att avlasta primärvården. Bland annat vill vi bygga ut den digitala ingången till primärvården. På det sättet kan vi se till att de som söker vård, snabbt får svar och hamnar på rätt vårdnivå. När fler kan få kontakt med vården digitalt, frigörs mer tider för de som inte har tillgång till digitala hjälpmedel.