Vi vet att varannan person över 65 år har högt blodtryck och många äldre har även flera kroniska sjukdomar. Vilken skillnad tror du egenmonitorering kan göra för dessa personer?
Jag tror att det gör att många känner sig tryggare. Dels genom att ha koll själv, men också utifrån behovet av avstånd och en personlig sfär som pandemin skapat. Nu behöver man inte åka buss, promenera eller be en anhörig om skjuts, och man slipper sitta i ett fullt väntrum som kan skapa en stress och oro.
Vad ser du som den största möjligheten med egenmonitorering för de äldre?
Friheten! Man får egenkontroll men också en tidsbesparing då man inte är bunden till vissa tider.
Du jobbar dagligen med personer över 65 år. Ser du någon svårighet för äldre att anpassa sig till ny teknik?
Det beror såklart på vem man frågar, men väldigt många har blivit digitala och med instruktioner i lugn och ro är det sällan något problem. Sedan kan man ju också välja att fortsätta gå till vårdcentralen som vanligt, den möjligheten finns ju kvar trots att egenmonitorering erbjuds. Men själv skulle jag inte tycka att det vore så kul att åka och ta blodtrycket till exempel idag när det är en massa snö och mulet.
Hur digitalt vana är dagens 65-åringar?
Dagens 65-åringar är absolut digitala, annars är det ett val och inte en okunskap precis som att det finns personer som väljer att inte ta körkort. Och även 90-åringar kan ju vara hur flinka som helst!
Hur skulle du vilja att egenmonitorering används om 10 år?
Jag skulle vilja att det utökas och används ännu mer. Att man sen också kopplar på livsstilsvanor, testar näringsbrister med enkla blodprov hemifrån och kopplar appen till närstående för de som önskar. Tänk vad en katastrof som en pandemi har lett till nya positiva vanor i vården redan!